Печати
PDF

ПРОДОЛЖЕН РОКОТ ЗА ПОВИКОТ за доделување грантови на граѓански организации

on .

ПОВИК

за доделување грантови на граѓански организации

Центарот за граѓански комуникации (ЦГК) во соработка со Фондацијата Фокус во рамките на проектот Мрежа за транспарентност, отчетност и интегритет во јавните набавки“, финансиран од Европската Унија преку програмата ИПА за поддршка на граѓанскиот сектор и медиумите 2015, објавуваат повик за доделување грантови за граѓански организации (ГО) за спроведување истражување за оценка на транспарентноста, отчетноста и интегритетот на општините во земјава за 2017 и 2018 година, според однапред утврдена методологија.

Предвидено е да се доделат осум (8) грантови во максимален износ до 7.000 евра по грант (во денарска противвредност од 430.000 денари).

Апликациите да се достават до 28 мај 2018 година, до 12.00 часот, на Оваа е-пошта е заштитена од spambots, треба да вклучите JavaScript за да ја видите и на Оваа е-пошта е заштитена од spambots, треба да вклучите JavaScript за да ја видите , со назнака: Network/SG2018.

Проектната документација и детални упатства за аплицирање можат да се преземат на следнве линкови:

 

Повик за доделување грантови со упатство за аплицирање

Прилог 1: Образец за пријавување

Прилог 2: Буџет

Повеќе за проектот и за истражувањето

Печати
PDF

Транспарентност, отчетност и интегритет во јавните набавки

on .

Истражување, рангирање и анализа на транспарентноста, отчетноста и интегритетот на институциите во Македонија при спроведување на јавните набавки. Целата анализа можете да ја преземете овде или да пристапите до електронската верзија на следниов линк.

Печати
PDF

Огромни разлики во цените по кои се купувани исти производи и услуги

on .

СКОПЈЕ, 7 февруари 2018 година – Центарот за граѓански комуникации денеска го објавува Индексот на рационалност бр. 17 во кој се споредени цените по кои се купувани зимски и летни работни униформи што се дел од личната заштитна опрема (ХТЗ-опрема) кај комуналните претпријатија, потоа цените за набавка на кломпи, кои како работни обувки најчесто ги купуваат детските градинки, следува одржување хигиена во внатрешни работни простории во различни државни институции и системи за инфузија кои ги купуваат здравствените установи. Најголемата разлика во цената е евидентирана во набавката на летните работни униформи, а најмала во набавката на системите за инфузија.

Сумарно, индексот на рационалност ги даде следните сознанија:

  • летните работни униформи комуналните претпријатија ги купувале по цени од 424 до 2.773 денари, со што највисоката цена е за 554% повисока од најниската;
  • зимските работни униформи од страна на комуналните претпријатија се купувани по цени од 1.124 до 4.602 денари, со што највисоката цена е за дури 309% повисока од најниската;
  • работните обувки – кломпи се купувани по цени од 718 до 2.183 денари, со што највисоката цена е за 204% повисока од најниската;
  • одржувањето на хигиената во внатрешните работни површини ги чинела државните институции од 30 до 103 денари за еден метар квадратен месечно, со што највисоката цена е за 243% повисока од најниската цена и
  • системите за инфузија се купувани од страна на здравствените институции по цени од 5,78 до 9,98 денари за еден систем, со што највисоката цена е за 73% повисока од најниската.

Во изработката на индексот на рационалност беа вклучени 48 институции на национално и на локално ниво, коишто за овие набавки спровеле 53 тендери во текот на 2016 и во 2017 година. Извештајот од Индексот на рационалноста е достапен овде. Повеќе информации на (02) 3213-513 или на Оваа е-пошта е заштитена од spambots, треба да вклучите JavaScript за да ја видите .

Индексот на рационалност е изработен во рамките на Програмата за поддршка на граѓанското општество – Цивика Мобилитас.

Печати
PDF

Унапредување на истражувачкото новинарство во Македонија

on .

Со последната обука за истражувачко новинарство во новите медиуми, која се одржа на крајот од јануари, се заокружи циклусот од десет напредни обуки на кои вкупно 96 новинари од 55 медиуми од целата земја стекнаа нови знаења и подобрени вештини за истражување и известување за најважните теми во општеството.

Темите на обуките се избираа во зависност од укажувањата на новинарите за нивните потреби или од конкретните состојби во земјата и тоа – од начинот на пребарување на т.н. „Панама пејперс“, преку истражување и известување за изборниот процес, за финансиски и економски прашања, за теми од локално значење, сѐ до специјализирани обуки за телевизиски новинари и новинари од новите медиуми, како и обуки за користење во истражувањето на дигитални и форензични алатки и обуки за обезбедување на квалитетно истражувачко новинарство за помлади новинари и за најнапредни истражувачки новинари.

Предавачи беа истражувачки новинари, обучувачи и експерти од Европа, регионот, но и од Македонија. Меѓу нив, Кристијан Триберт, наградуван истражувачки новинар од Холандија, Кит Стафорд, водечки меѓународен тренер на Ројтерс, Рејчел Рајт, продуцент и новинар на ББЦ, истражувачки новинари и уредници од водечката ТВ редакција за истражувачко новинарство во регионот Инсајдер, како и од една од најдобрите регионални мрежи за истражување на корупцијата, Крик, и двете од Србија.

Како резултат, редовниот годишен мониторинг на известувањето на медиумите покажа зголемено присуство на истражувачките и на аналитички новинарски стории во 2017 година во однос на 2016 година, односно скок на учеството на овие текстови во вкупниот број текстови од 5% на 8,8%, со подобрени елементи во самите стории.

Сите овие активности се спроведуваат во рамките на проектот „Истражувачко новинарство за поттикнување реформи“, финансиран од ЕУ, а којшто го спроведува Центарот за граѓански комуникации во партнерство со НВО Инфоцентар и БИРН Македонија.

Проектот опфаќа и низа работилници за подобрување на соработката меѓу новинарите и граѓанскиот сектор за постигнување заеднички општествени цели, поддршка на новинари од Македонија за истражувања на начините на коишто одредени проблеми со којшто се соочува Македонија се решени во други европски земји, поддржка на локални невладини организации за изработка на истражувања и бази на податоци за важни појави од земјата а кои понатаму ќе им служат на новинарите и на граѓанскиот сектор за подобрување и поткрепа на нивните активности, итн.