Print
PDF

Анализа на резултатите од мониторинг на известувањето на медиумите за 2017 година

on .

There are no translations available.

Ова е втор ваков мониторинг на медиумите, по оној во 2016 година. Мониторингот ги опфаќа истражувачките и аналитичките написи објавени во медиумите и има за цел да обезбеди доволно, квалитетни и релевантни информации кои ќе дадат оцена на застапеноста и квалитетот на истражувачките и аналитичките новинарски текстови, како и на темите и областите на кои се однесуваат тие текстови.

Воедно, резултатите од мониторингот на медиумите треба понатаму да послужат и како основа за преземање низа други акции насочени кон подобрување на медиумското известување, воопшто. На новинарите и на медиумите може да им помогне да ги лоцираат слабите страни во сегашното информирање и да им биде патоказ за унапредување на нивното известување. На невладините организации, пак, анализата може да им укаже на областите во кои е потребен поголем ангажман во насока на поредовно, попрофесионално и пообјективно информирање на јавноста.

Мониторингот на медиумите за процена на квантитетот и квалитетот на истражувачкото и аналитичкото новинарско известување се спроведува во рамките на проектот „Истражувачко новинарство за поттикнување реформи“, финансиран од Европската Унија. Целта на проектот што се реализира во периодот 2016- 2019 година е да се поттикне растот на прецизното и истражувачкото новинарство во насока на подобро информирање на јавноста и заштита на јавниот интерес. Со други зборови, целта е да се поттикнат редакциите и новинарите да се посветат на подлабока и посуштинска анализа на проблемите со што ќе се издвојат квалитативно од напливот на кратки, брзи, површни и сензационалистички информации, овозможувајќи им на граѓаните контекст и подобар увид во состојбите.

Print
PDF

1/3 of local tender procedures were presented with only one bid or no bids

on .

SKOPJE, 20 June 2017 – Today, the Center for Civil Communications published its monitoring report on public procurements organized by institutions at local level.

Key findings include:

- The already low competition in tender procedures organized on local level continues to decline. Monitored tender procedures were marked by an average participation of 2.4 bidding companies, while 35% of tender procedures were presented with only one bid or no bids. For comparison purposes, in the previous reporting period the average number of bidding companies per tender procedures accounted for 2.8, while 29% of tender procedures were presented with only one bid or no bids.

- Although duration of tender procedures is extended, companies have shorter deadlines for development and submission of their bids. In most cases, contracting authorities set the minimum law-stipulated deadline for bid submission. However, unlike these calendar-based deadlines, the actual deadlines for companies to develop and submit their bids are much shorter. There are cases in which companies have only had one day to develop and submit their bids.

- The share of tender annulments in the monitoring sample remains at the same high level of 18%. Dominant reasons indicated for annulment of public procurements include high prices and absence of bidding companies in tender procedures.

- Although they are mandatory for all procurements, e-auctions were organized in only 55% of monitored tender procedures. On the contrary, the share of so-called e-procurements or tender procedures fully organized in electronic manner accounted for 58%. The average price reduction at e-actions accounted for decrease by only 10%.

- There are numerous examples in which contracting authorities have taken different actions in same situations,  i.e. when bidding companies have not submitted complete bids. Some contracting authorities requested them to provide the necessary additional documents, while others immediately excluded said companies from the procurement procedure.

The report is available here. For more information, please contact the Center for Civil Communications by tel.: (02) 3213-513 or by e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it .

Print
PDF

Оглас за вработување на финансиско-административен асистент

on .

There are no translations available.

Центарот за граѓански комуникации објавува оглас за вработување на финансиско-административен асистент на определно време од 9 месеци.

Потребни квалификации:

»   Високо образование
»   Искуство во работа со финансии на ЕУ проекти
»   Задолжително работно искуство на проекти во граѓанскиот сектор
»   Одлично познавање на пишан и говорен англиски јазик
»   Одлично познавање на Word, Excel и Power Point
»   Познавање и користење на електронско банкарство за правни лица
»   Одлични комуникациски, организациски и аналитички способности

Апликациите на кандидатите што не ги исполнуваат горенаведените услови, нема да бидат земени во предвид.

Биографиите, заедно со мотивациско писмо да се испратат на:  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it .
Рок за пријавување: 12.09.2017 година.

Print
PDF

28 Report on Monitoring the Implementation of Public Procurement (July-December 2016)

on .

Almost every third tender procedure is marked by participation of one bidding company

 

SKOPJE, 20 June 2017 – Today, the Center for Civil Communications published its monitoring report on public procurements organized by institutions at central level in the period July-December 2016.

Key findings include:

  • In 2016, as high as 23% of tender procedures were fully or partially annulled, representing an increase by 3 percentile points compared to the previous year. Monitoring activities recorded a series of examples for tender annulments that could be assessed as problematic.
  • Almost every third tender procedure is marked by participation of one bidding company. In 2016, this situation was primarily a consequence of low competition observed in the first half of the year.
  • Bureaucratization of public procurement procedures with applications for approval from the Council of Public Procurements has not lost in intensity. In 2016, contracting authorities addressed the Council of Public Procurements with a total of 16,067 applications for approval, which cost them total of 1.8 million EUR.
  • E-auctions were organized in only 55% of monitored procurement procedures.
  • In 2016, total of 605 procurement contracts were signed without previously announced call for bids and their value amounted to 34.8 million EUR. Total value of these contracts is by 20% higher compared to 2015. The highest procurement contracts signed under this non-transparent procedure belonged to JSC Macedonian Power Plants and concerned excavation of coal and slag for the need of RU Mines, MEC Bitola, in the value of around 5.8 million EUR.
  • In 2016, companies have lodged 557 appeals. The number of appeals is indicative of exceptionally small share of public procurement procedures appealed by companies, accounting for only 3%.

The report is available here. For more information, please contact the Center for Civil Communications by tel.: (02) 3213-513 or by e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it .