ПОЛИТИКА НА ПРИВАТНОСТ

Веб страницата www.ccc.org.mk користи колачиња за да го подобри вашето искуство на веб страницата. Колачиња (“cookies”) се мали текстуални фајлови кои се снимаат на вашиот компјутер или мобилен уред и кои се користат за прибирање информации преку кои се овозможува препознавање на вашиот компјутер при вашата следна посета на нашата страница, со што се овозможува побрз пристап. Преку колачињата не се прибираат лични податоци. Сите информации добиени преку нив на ниту еден начин нема да ja загрозат вашата приватност.

При посетата на www.ccc.org.mk нашата веб страница може да евидентира информации како името на пребарувачот на интернет, типот на компјутерот, како и технички информации за конекцијата што ја користи корисникот при посетата на веб страната, како што се оперативен систем и давателот на интернет-услугата, IP (интернет протокол) адреси кои се доделуваат од страна на давателот на интернет-услугата и се различни за секој корисник и слични информации.

Со посета на нашата веб страница вие се согласувате со Политиката за приватност како и со евентуалните измени на истата која може повремено да се менува, без претходно известување. Прикажи помалку
Center for Civil Communications
Печати
PDF

Повик за истражувачки стории за новинари од локални медиуми

on .

Скопје, 2 февруари 2023 година | Центарот за граѓански комуникации објавува повик за истражувачки стории во рамките на проектот „Заштита од корупција“ што се спроведува со финансиска поддршка од Амбасадата на Кралството Холандија во Република Северна Македонија.

Во рамките на овој повик 8 (осум) новинари од локални медиуми од општините Битола, Кичево, Куманово, Неготино, Струмица, Тетово, Чаир и Штип ќе бидат избрани да работат на истражувачки стории кои треба да бидат насочени кон  прашањата поврзани со транспарентноста, отчетноста и интегритетот на локалните власти, како и на проблемите предизвикани од корупцијата. Областите за истражување може да бидат - јавните набавки, доделувањето на градежни дозволи, продажбата на градежно земјиште, користењето на спортските објекти, доделувањето средства од буџетот на општините, работењето на локалните јавни претпријатија итн.

Преку поддршката на истражувачките стории ќе се даде придонес кон остварувањето на целта на проектот „Заштита од корупција“, а тоа е намалување на корупцијата и злоупотребите на јавните средства на локалната самоуправа преку зголемување на транспарентноста, отчетноста и интегритет на локалните институции и имплементација на мерките предвидени во Националната стратегија за превенција на корупцијата и судирот на интереси 2021-2025 година.

Заинтересираните новинари треба да развијат и разработат предлог за истражувачка сторија во дадената Апликација за истражувачка сторија, што  може да се симне ТУКА.  Во прилог на Апликација за истражувачка сторија треба да се достави и куса биографија на новинарот.

Кандидатите можат да се пријават со повеќе предлози за истражувачки стории, но на еден кандидат може да му биде прифатен само еден предлог.

Право на пријавување на конкурсот имаат сите новинари од локалните медиуми во општините Битола, Кичево, Куманово, Неготино, Струмица, Тетово,Чаир и Штип без разлика дали се вработени во медиумот.

Осумте најдобри предлози за истражувачки стории ќе бидат наградени со бруто износ од по 30.800 денари.

Рокот за спроведување на истражувањето и за објавување на истражувачката сторија изнесува најмногу 2 месеци од изборот на најдобрите предлози.

Од кандидатот се очекува посветеност на истражувањето и остварување на сите обврски поврзани со истражувањето како што се: придржување до новинарските етички и професионални стандарди,  одржување на постојана комуникација со претставници на ЦГК и објавување на сторијата во локален медиум (во којшто апликантот работи или со којшто соработува).

Краен рок за доставување на апликациите: 17.02.2023 година.

Апликациите треба да се достават на следната адреса: Оваа е-пошта е заштитена од spambots, треба да вклучите JavaScript за да ја видите со напомена: Повик за истражувачки стории во рамки на проектот Заштита од корупција

Проектот „Заштита од корупција“се спроведува со финансиска поддршка од Амабасадата на Кралството Холандија во Република Северна Македонија.

АПЛИКАЦИЈА

Печати
PDF

Истражување за (не)примената на „зелените“ јавни набавки во земјава

on .

Денес, 22 декември 2022 година, Центарот за граѓански комуникации (ЦГК) ги објави Извештајот од истражувањето на јавните набавки поврзани со заштитата на животната средина за детектирање на ризиците од корупција и Документот со препораки за поттикнување на спроведувањето „зелени“ јавни набавки и спречување на корупцијата во процесот.

Клучните наоди од истражувањето вклучуваат:

* Во земјава речиси да не се спроведуваат „зелени“ набавки иако Законот за јавните набавки тоа го овозможува и поттикнува.

Печати
PDF

Мапирање на ризиците од корупција во јавните набавки во 8 општини од земјава

on .

Мрежа од девет невладини организации предводена од Центарот за граѓански комуникации направи проценка на ризиците од корупција во јавните набавки во осум општини од земјава: Битола, Кичево, Куманово, Неготино, Струмица, Тетово, Чаир и Штип. Истражувањата се фокусираа на јавните набавки спроведени од општините и од локалните јавни претпријатија. Истражувањата се спроведени врз основа на унифицирана методологија која се заснова на 18 индикатори и ги опфаќа сите фази во јавните набавки, овозможувајќи да се добие јасна слика за потенцијалните ризици од корупција на ниво на секоја институција. Кои се клучните проблеми и како тие да се надминат прочитајте во извештаите кои се изработени во рамките на пректот „Заштита од корупција“ што се спроведува со финансиска поддршка на Амбасадата на Кралството Холандија во Скопје.

Извештај Битола
| Извештај Кичево | Извештај Куманово | Извештај Неготино | Извештај Струмица | Извештај Тетово | Извештај Чаир | Извештај Штип |

Печати
PDF

Дебата за зелени јавни набавки: Состојба, поттикнување на примената и намалување на ризиците од корупција

on .

(Скопје, 12.12.2022 год.) На денешната дебата за „зелените“ јавни набавки во земјава, Центарот за граѓански комуникации ги претстави иницијалните наоди од мониторингот на јавните набавки поврзани со заштитата на животната средина и од истражувањето на (не)примената на „зелените“ јавни набавки во земјата и влијанието на корупциските ризици во процесот. Галерија на слики од настанот.