ПОЛИТИКА НА ПРИВАТНОСТ

Веб страницата www.ccc.org.mk користи колачиња за да го подобри вашето искуство на веб страницата. Колачиња (“cookies”) се мали текстуални фајлови кои се снимаат на вашиот компјутер или мобилен уред и кои се користат за прибирање информации преку кои се овозможува препознавање на вашиот компјутер при вашата следна посета на нашата страница, со што се овозможува побрз пристап. Преку колачињата не се прибираат лични податоци. Сите информации добиени преку нив на ниту еден начин нема да ja загрозат вашата приватност.

При посетата на www.ccc.org.mk нашата веб страница може да евидентира информации како името на пребарувачот на интернет, типот на компјутерот, како и технички информации за конекцијата што ја користи корисникот при посетата на веб страната, како што се оперативен систем и давателот на интернет-услугата, IP (интернет протокол) адреси кои се доделуваат од страна на давателот на интернет-услугата и се различни за секој корисник и слични информации.

Со посета на нашата веб страница вие се согласувате со Политиката за приватност како и со евентуалните измени на истата која може повремено да се менува, без претходно известување. Прикажи помалку

Warning: session_start(): Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /var/www/html/index.php:102) in /var/www/html/libraries/joomla/session/session.php on line 423

Warning: session_start(): Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /var/www/html/index.php:102) in /var/www/html/libraries/joomla/session/session.php on line 423

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /var/www/html/index.php:102) in /var/www/html/libraries/joomla/session/session.php on line 426
Center for Civil Communications
Print
PDF

Истражување на водата за пиење

on .

There are no translations available.

КУБИК ВОДА ЗА ПИЕЊЕ ВО БОГОВИЊЕ ПЛАЌААТ ПО 7,5 ДЕНАРИ, А ВО КОЧАНИ ПО 49 ДЕНАРИ

Денес, 11 јули 2024 година, Центарот за граѓански комуникации го објави истражувањето за цените, потрошувачката и загубата на водата за пиење во земјава. Истражувањето покажа дека:

- Најниска цена за потрошената вода плаќаат жителите на Боговиње, само 7,5 денари за потрошен кубик, а највисока цена плаќаат жителите на Кочани – дури 48,79 денари за кубик, што е за 6,5 пати повеќе.

Print
PDF

NEWS RELEASE

on .

No ministry or municipality in the country has a high level of protection against corruption in public procurement

Today, July 3, 2024, the Center for Civil Communications (CCC) announced the ranking of the Government, line ministries and municipalities according to 32 anti-corruption performance indicators in public procurement.

Institutions are placed in three zones – red, yellow and green depending on the points won for the way they carry out public procurement. 100% means maximum and 0% means no protection against corruption.

4 ministries and 43 municipalities are in the red zone, that is, their public procurements are carried out with a low level of protection against corruption because they have scored less than 50%.

No institution is located in the green zone, of high protection against corruption, with an anti-corruption performance of over 80%.

The Ministry of Education and Science, the Ministry of Internal Affairs, the Ministry of Environment and Spatial Planning and the Ministry of Political System and Relations between Communities have the greatest exposure to corruption.

Among the municipalities, the lowest level of anti-corruption performance in public procurement was determined in Kratovo and Gostivar. In the red zone is the City of Skopje, as well as 40 other municipalities.

The best performance among ministries have the Ministry of Defense and the Ministry of Agriculture, Forestry and Water Management, with a level of anti-corruption performance of 72%. Among municipalities, the best anti-corruption performance in public procurement have Kavadarci, with 70%, as well as Veles and Probishtip, with 66%.

The low level does not necessarily mean corruption in the public procurement of that institution at all costs, but that not all possible measures are taken to prevent it, and hence the possibility of it happening in these institutions is higher.

The ranking was made within the "Citizens Against Corruption" program, supported by USAID. For more information, please contact the Center for Civil Communications at (02) 3213-513 or at This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it .

Print
PDF

Research on Election-Related Tenders

on .

Today, June 10, 2024, the Center for Civil Communications published the Elections and Public Procurement Research. The research showed that:

- Tender procedures organized by SEC and related to this year’s joint presidential and parliamentary elections have costed by 767 thousand EUR more than the sum of all tenders for the same type of elections held individually in 2019 and 2020.

- Out-of-country voting was more expensive than services for printing all voter ballots.

- High 41% of election-related public procurement contracts were awarded by SEC under negotiating procedures without previously announced procurement notice.

- In the years when parliamentary elections are held, public procurements in the country reach record-high levels. This year’s elections were anticipated in public procurements organized last year.

For more information, please contact the Center for Civil Communications at (02) 3213-513 or at This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it .

Print
PDF

Истражување на набавките на училиштата со парите на родителите на учениците

on .

There are no translations available.

БЕЗ ТРАНСПАРЕНТНОСТ И ОТЧЕТНОСТ СЕ ТРОШАТ ОКОЛУ 10 МИЛИОНИ ЕВРА ЗА НАБАВКИ КОИШТО СЕ ФИНАНСИРААТ СО ПАРИ ОД РОДИТЕЛИТЕ ВО УЧИЛИШТАТА

Денес, 17 април 2024 година, Центарот за граѓански комуникации го објави истражувањето Отсуство на процедури, транспарентност и отчетност кај набавките коишто се финансираат со пари од родителите во училиштата.

Доцнењето на Министерството за образование и наука (МОН) да изготви подзаконски акти со кои ќе се регулира начинот на спроведување на набавките во воспитно-образовните институции, кои не подлежат на Законот за јавни набавки, им овозможува на училиштата да бидат нетранспарентни и неотчетни за начинот на трошење на парите од родителите.