ПОЛИТИКА НА ПРИВАТНОСТ

Веб страницата www.ccc.org.mk користи колачиња за да го подобри вашето искуство на веб страницата. Колачиња (“cookies”) се мали текстуални фајлови кои се снимаат на вашиот компјутер или мобилен уред и кои се користат за прибирање информации преку кои се овозможува препознавање на вашиот компјутер при вашата следна посета на нашата страница, со што се овозможува побрз пристап. Преку колачињата не се прибираат лични податоци. Сите информации добиени преку нив на ниту еден начин нема да ja загрозат вашата приватност.

При посетата на www.ccc.org.mk нашата веб страница може да евидентира информации како името на пребарувачот на интернет, типот на компјутерот, како и технички информации за конекцијата што ја користи корисникот при посетата на веб страната, како што се оперативен систем и давателот на интернет-услугата, IP (интернет протокол) адреси кои се доделуваат од страна на давателот на интернет-услугата и се различни за секој корисник и слични информации.

Со посета на нашата веб страница вие се согласувате со Политиката за приватност како и со евентуалните измени на истата која може повремено да се менува, без претходно известување. Прикажи помалку

Warning: session_start(): Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /var/www/html/index.php:102) in /var/www/html/libraries/joomla/session/session.php on line 423

Warning: session_start(): Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /var/www/html/index.php:102) in /var/www/html/libraries/joomla/session/session.php on line 423

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /var/www/html/index.php:102) in /var/www/html/libraries/joomla/session/session.php on line 426
Center for Civil Communications - Вести
Печати
PDF

Објавени мерките за намалување на корупцијата во јавните претпријатија и установи

Центарот за граѓански комуникации на 23 јули ги објави предлог мерките за намалување на корупцијата во јавните претпријатија и установи. Потребата од преземање на мерки доаѓа од високиот степен на корупција која беше детектирана во овој сектор, овозможена од слабата регулатива и политизацијата на овој сегмент. Сево ова резултираше со ниска продуктивност и загуби во работата на јавните претпријатија и установи, како и во намалување на квалитетот на услугите кои тие ги нудат на граѓаните и бизнис заедницата.

Воглавно, предложените мерки се во насока на зацртување на подетални критериуми за селекција и назначување на членови на управните/ надзорните одбори на јавните претпријатија и институции, почитување на професионализмот во оваа област како и зголемување на одговорноста на членовите од управните органи за постигнатите резултати од нивната работа.

Предлог мерките може да ги погледнете и превземете од делот извештаи на страницата на Центарот за граѓански комуникации или овде.

Печати
PDF

Предложени мерки за стеснување на просторот за корупција во јавните претпријатија и установи

На втората работилница во организација на Центарот за граѓански комуникации се предлагаа мерки за стеснување на просторот за корупцијата во јавните претпријатија и установи. Домашни стручњаци, претставници на надлежните институции и претставници од бизнис секторот на 4 јули ги изнесоа своите сознанија и ставови за спречување на корупцијата во овој сегмент, кој беше детектиран како еден од најранливите во Република Македонија.

Предлог-мерки и експертско мислење изнесоа Вања Михајлова, антикорупциски експерт и поранешен член на Државната комисија за спречување на корупцијата, професорот од Правниот факултет, д-р Борче Давитковски и професорот од Економскиот факултет, д-р Љубомир Кекеновски.

Печати
PDF

Дефинирање мерки за намалување на корупцијата во јавните набавки

Домашни експерти и претставници на надлежните институции и бизнис секторот дискутираа за потребните мерки што треба да се преземат за намалување на корупцијата во јавните набавки. Работилницата се одржа на 3 мај оваа година во НВО Инфоцентарот во организација на Центарот за граѓански комуникации од Скопје. Ова е прва од планираните шест работилници што се дел од проектот за предлагање мерки за намалување на корупцијата во Македонија.

Печати
PDF

ЦГК предлага серија мерки за стеснување на просторот за корупција во јавните набавки

Преку серија активности што се спроведуваа во периодот од 2005 до 2007 година, ЦГК дефинираше низа мерки што треба да се преземат за стеснување на просторот за корупција во јавните набавки во РМ. Мерките се доставени до сите релевантни институции во земјава од кои се очекува да ги земат предвид во насока на генералните заложби за намалување на корупцијата во РМ. Освен за јавните набавки, ЦГК во следниот период ќе предложи мерки за намалување на корупција уште во неколку други најранливи области.