ПОЛИТИКА НА ПРИВАТНОСТ

Веб страницата www.ccc.org.mk користи колачиња за да го подобри вашето искуство на веб страницата. Колачиња (“cookies”) се мали текстуални фајлови кои се снимаат на вашиот компјутер или мобилен уред и кои се користат за прибирање информации преку кои се овозможува препознавање на вашиот компјутер при вашата следна посета на нашата страница, со што се овозможува побрз пристап. Преку колачињата не се прибираат лични податоци. Сите информации добиени преку нив на ниту еден начин нема да ja загрозат вашата приватност.

При посетата на www.ccc.org.mk нашата веб страница може да евидентира информации како името на пребарувачот на интернет, типот на компјутерот, како и технички информации за конекцијата што ја користи корисникот при посетата на веб страната, како што се оперативен систем и давателот на интернет-услугата, IP (интернет протокол) адреси кои се доделуваат од страна на давателот на интернет-услугата и се различни за секој корисник и слични информации.

Со посета на нашата веб страница вие се согласувате со Политиката за приватност како и со евентуалните измени на истата која може повремено да се менува, без претходно известување. Прикажи помалку
Center for Civil Communications - News
Print
PDF

Микропретпријатија од 36 општини се обучуваат за јавните набавки

There are no translations available.

СТРУМИЦА, 27 септември 2014 година – Претставници на стотина фирми од 35 општини од источниот, југоисточниот, североисточниот и од вардарскиот регион учествуваат на повеќедневната годишна конференција на микропретпријатија за јавните набавки која се одржува во Струмица. Целта на конференцијата е да се унапредат знаењата на микропретпријатијата за учество во јавните набавки, како и да се остварат неопходните контакти за нивно идно здружување за заеднички и посилен настап на пазарот на јавните набавки.

Конференцијата е можност за размена на искуства од учеството на фирмите на тендерите и за идните предизвици кои им стојат на патот кон поголемо и посоодветно учество на пазарот на јавни набавки.

Конференцијата е дел од Проектот на УСАИД за пристап на микропретпријатијата до јавните набавки кој го спроведува Центарот за граѓански комуникации од Скопје, во партнерство со невладините организации Фокус од Велес и ЕХО од Штип. Проектот го олеснува пристапот на микропретпријатијата до пазарот на јавните набавки, придонесувајќи за нивен одржлив развој и подобро искористување на нивните потенцијали за создавање работни места, раст и иновации.

Воедно на државните институции проектот им овозможува да постигнат пониски цени и повисок квалитет за купените производи, услуги и работи, преку поголема конкуренција во јавните набавки.

Проектот се спроведува во периодот од 2012 до 2015 година и во него се вклучени повеќе од 300 микропретпријатија на кои им се овозможуваат бесплатна обука, секојдневна асистенција и стручни консултации во сите фази од учеството во постапките за јавни набавки што ги спроведуваат договорните органи од вклучените региони. Притоа, секое микропретпријатие вклучено во проектот има можност да дојде во еден од двата центра за поддршка (сместени во Штип и во Велес) каде му се нуди конкретна асистенција при учество во постапка за јавна набавка или, пак, на повик од претпријатието мобилните тимови од асистенти одат во просториите на претпријатието и таму му ја даваат потребната помош.

Print
PDF

Big differences in price that state institutions pay for the same products and services

SKOPJE, 4 September, 2014 – Today, the Centre for Civil Communications published the

Index of Rationality No.11 developed for a new group of products (electricity and tetanus vaccines) and services (street resurfacing, engaging machinery for demolition of illegally constructed buildings and hiring labor force for demolition of illegally constructed buildings).

Greatest differences in price were observed in terms of engaging machinery for demolition of illegally constructed buildings (8-ton crane truck), whereas the smallest differences in price were observed in terms of procurement of services for street resurfacing.

In summary, the Index of Rationality provides the following findings and conclusions:

 • electricity was purchased at prices ranging from 3.46 to 6.25 MKD per KWh, where the highest price is by 81% higher than the lowest price;
 • health institutions purchased tetanus vaccines in dosage of 0.5 ml at prices ranging from 37.14 to 74.87 MKD, where the highest price is by 102% higher than the lowest price;
 • prices paid by municipalities for street resurfacing range from 757 to 1,239 MKD per m2, which means that the highest price is by 64% higher than the lowest price;
 • prices paid by municipalities for engaging machinery for demolition of illegally constructed buildings (8-ton crane truck) range from 2,588 to 7,678 MKD per hour, which means that the highest price paid for this service is 2 times higher than the lowest price; and
 • prices paid by municipalities for hiring labor force for demolition of illegally constructed buildings range from 177 to 512 MKD per hour, which means that the highest price is by 189% higher than the lowest price.

This Report is available here. For more information, please contact the Centre for Civil Communications on tel. (02) 3213-513 or by e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it .

NOTE TO THE EDITORS:

USAID Civil Society Project is implemented by the Foundation Open Society – Macedonia (FOSM) in partnership with the Centre for Civil Communications, the Youth Educational Forum, Reactor – Research in Action, and Forum – Centre for Strategic Research and Documentation.

The American people, through USAID, have invested over $500 million in Macedonia since 1993. USAID works with the people of Macedonia to create jobs, strengthen democratic institutions and practices, enhance integrated education, and prepare students for the workforce. These initiatives improve the quality of life and support Macedonia’s transition to a stable and prosperous democracy. USAID provides economic and humanitarian assistance in more than 100 countries. For more information please visit USAID Macedonia Website and USAID Macedonia Facebook page

Print
PDF

Results from the monitoring of public procurements in Macedonia

SKOPJE, 4 September, 2014 – Today, the Centre for Civil Communications published the monitoring results for public procurement procedures in Macedonia for the periodApril-June 2014. Key findings include:

 • Multiannual trend of decreasing number of appeals lodged by companies in front of the State Commission on Public Procurement Appeals (SCPPA) is discontinued. In the first semester of 2014, SCPPA was presented with a total of 330 appeals, accounting for an increase by 13.4% compared to the same period last year. Also, for the first time in several years, high share of decisions taken by SCPPA imply approval of appeals.
 • Significant share of bids submitted in tender procedures do not reach the bid-evaluation stage. In that, reasons indicated for rejection of bids include administrative shortcomings of bids submitted and failure to fulfil requirements defined in relevant tender documents (eligibility criteria and terms and conditions defined in tender specifications).
 • Recently adopted law amendments in effect from January 2014 have yield expected results in reducing the share of contracts signed by means of negotiation procedure without previously announced call for bids, but are still ineffective in terms of reduced number of tender annulments. In the second quarter of 2014, the total values of direct contracts accounts for 10.5 million EUR, and 22.4% of all announced tenders were annulled.
 • Competition is still on unsatisfactory level. Only 47% of tender procedures from the monitoring sample were completed with e-auction.

This Report is available here. For more information, please contact the Centre for Civil Communications on tel. (02) 3213-513 or by e-mail:  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it .

NOTE TO THE EDITORS:

USAID Civil Society Project is implemented by the Foundation Open Society – Macedonia (FOSM) in partnership with the Centre for Civil Communications, the Youth Educational Forum, Reactor – Research in Action, and Forum – Centre for Strategic Research and Documentation.

The American people, through USAID, have invested over $500 million in Macedonia since 1993. USAID works with the people of Macedonia to create jobs, strengthen democratic institutions and practices, enhance integrated education, and prepare students for the workforce. These initiatives improve the quality of life and support Macedonia’s transition to a stable and prosperous democracy. USAID provides economic and humanitarian assistance in more than 100 countries. For more information please visit USAID Macedonia Website and USAID Macedonia Facebookpage.

Print
PDF

Findings from the monitoring of public procurements in Macedonia

SKOPJE, 25 July, 2014 – Today, the Centre for Civil Communications published the monitoring results for public procurement procedures in Macedonia for the period January-March 2014. Key findings include:

 • In the first quarter of this year, the total value of contracts signed by means of negotiation procedure without previously announced call for bids is marked by major increase, notably in the wake of entry in effect of legal provisions that should reduce the occurrence of this type of procurement contracts. Within a period of only three months, the negotiation procedure without previously announced call for bids was used to sign 228 procurement contracts in total value of 19.3 million EUR.
 • Given the subject of most public procurements implemented in the first quarter of this year, such as computer equipment, office supplies, insurance services, air-tickets, hygiene services, etc., the competition in public procurements was on higher level compared to the average competition observed in 2013. Some institutions continued to condition companies’ participation in tender procedures with evidence on their profitability.
 • Elements used to evaluate the quality of bids remain the weakest link in the system of public procurements.
 • By March 2014, the number of companies that have been prohibited to participate in tender procedures reached 45. One company from the black list has been prohibited to participate in tender procedures for an accumulative period longer than the law-stipulated maximum of five years.

This Report is available here.

Print
PDF

USAID’s Assistance to Microenterprise Expands to Northeast Region

In Kumanovo today, the USAID Project for Microenterprise Access to Public Procurement celebrated the expansion of its Veles center services to cover the Northeast region.  Project staff presented the range of services which will now be available to microenterprises in the region, talked about the impact the project has had on microenterprises in the Vardar and Eastern regions, and encouraged those in attendance to enroll in the program.

“Microenterprises are recognized worldwide as important elements of national economies, contributing significantly to employment expansion and poverty alleviation,” said USAID Mission Director James Stein.  “Though public procurement bids are estimated at roughly $1.2 billion annually, microenterprises traditionally do not participate in them.  We want to change that.”

As the USAID project expands services to the Northeast as well as Southeast regions, it will offer training, everyday technical assistance, and information to 300 microenterprises from 35 municipalities.  In addition, for over 300 local contracting authorities, it will offer concrete measures to reduce the current administrative burdens and other barriers faced disproportionately by microenterprises.

NOTES TO THE EDITORS

The American people, through USAID, have invested more than $500 million in Macedonia since 1993. USAID works with the people of Macedonia to create jobs, strengthen democratic institutions and practices, enhance integrated education, and prepare students for the workforce. These initiatives improve the quality of life and support Macedonia’s transition to a stable and prosperous democracy. USAID provides economic and humanitarian assistance in more than 100 countries. For more information please visit USAID Macedonia Website and USAID Macedonia Facebook page.

The USAID Project for Microenterprise Access to Public Procurement, implemented by the Center for Civil Communications in partnership with Focus Foundation and EHO, increases awareness of public procurement market opportunities for microenterprises; provides them with the knowledge, skills, and abilities to participate in government contracting; and streamlines cumbersome public procurement administrative procedures.