ПОЛИТИКА НА ПРИВАТНОСТ

Веб страницата www.ccc.org.mk користи колачиња за да го подобри вашето искуство на веб страницата. Колачиња (“cookies”) се мали текстуални фајлови кои се снимаат на вашиот компјутер или мобилен уред и кои се користат за прибирање информации преку кои се овозможува препознавање на вашиот компјутер при вашата следна посета на нашата страница, со што се овозможува побрз пристап. Преку колачињата не се прибираат лични податоци. Сите информации добиени преку нив на ниту еден начин нема да ja загрозат вашата приватност.

При посетата на www.ccc.org.mk нашата веб страница може да евидентира информации како името на пребарувачот на интернет, типот на компјутерот, како и технички информации за конекцијата што ја користи корисникот при посетата на веб страната, како што се оперативен систем и давателот на интернет-услугата, IP (интернет протокол) адреси кои се доделуваат од страна на давателот на интернет-услугата и се различни за секој корисник и слични информации.

Со посета на нашата веб страница вие се согласувате со Политиката за приватност како и со евентуалните измени на истата која може повремено да се менува, без претходно известување. Прикажи помалку

Warning: session_start(): Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /var/www/html/index.php:102) in /var/www/html/libraries/joomla/session/session.php on line 423

Warning: session_start(): Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /var/www/html/index.php:102) in /var/www/html/libraries/joomla/session/session.php on line 423

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /var/www/html/index.php:102) in /var/www/html/libraries/joomla/session/session.php on line 426
Center for Civil Communications - Мониторинг на медиумското известување за корупција во Македонија 2011
Печати
PDF

Мониторинг на медиумското известување за корупција во Македонија 2011

on .

Мониторинг на медиумското известување за корупција во Македонијa 2011


КЛУЧНИ НАОДИ

1. Релативно честа е застапеноста на корупцијата како тема во медиумите.
2. За корупцијата не се пишува/зборува на почетните страници и во првите минути од вестите.
3. Текстовите за корупција доминантно не се најавуваат на насловните страници или во ударните вести.
4. По една третина текстови се мали, средни и големи.
5. Малку текстови се илустрирани со оригинална фотографија или со автентични снимки.
6. Жанровски доминираат вестите далеку над истражувачките приказни.
7. Авторот не е познат речиси кај половина од текстовите.
8. Самостојно истражување на новинарот било повод за исклучително мал број текстови.
9. Повеќе од половина од текстовите немаат извори или имаат само еден извор.
10. Полицијата, политичките партии и функционерите се главни извори на медиумите за информациите за корупција.
11. Повеќе од половина од текстовите имаат само една страна во приказната.
12. Изворите се доминантно наведени.
13. Доминираат официјалните пред неофицијалните извори.
14. Актерот на корупцијата не е консултиран во доминантен дел од текстовите.
15. Новинарот не поседува, ниту видел докази (документи) за потврда на пишувањата за корупција во доминантен дел од текстовите.
16. Злоупотреба на службената положба е најчестиот акт на корупција за кој објавувале македонските медиуми.
17. Половина од текстовите се однесуваат на корупција во владините институции.


Во доминантен дел од текстовите, актерот на корупцијата ѝ припаѓа на сегашната власт.