ПОЛИТИКА НА ПРИВАТНОСТ

Веб страницата www.ccc.org.mk користи колачиња за да го подобри вашето искуство на веб страницата. Колачиња (“cookies”) се мали текстуални фајлови кои се снимаат на вашиот компјутер или мобилен уред и кои се користат за прибирање информации преку кои се овозможува препознавање на вашиот компјутер при вашата следна посета на нашата страница, со што се овозможува побрз пристап. Преку колачињата не се прибираат лични податоци. Сите информации добиени преку нив на ниту еден начин нема да ja загрозат вашата приватност.

При посетата на www.ccc.org.mk нашата веб страница може да евидентира информации како името на пребарувачот на интернет, типот на компјутерот, како и технички информации за конекцијата што ја користи корисникот при посетата на веб страната, како што се оперативен систем и давателот на интернет-услугата, IP (интернет протокол) адреси кои се доделуваат од страна на давателот на интернет-услугата и се различни за секој корисник и слични информации.

Со посета на нашата веб страница вие се согласувате со Политиката за приватност како и со евентуалните измени на истата која може повремено да се менува, без претходно известување. Прикажи помалку
Center for Civil Communications - Продолжен рокот за Повикот за истражувачки стории за новинари од локални медиуми до 5.3.2023 год.
Печати
PDF

Продолжен рокот за Повикот за истражувачки стории за новинари од локални медиуми до 5.3.2023 год.

on .

Скопје, 2 февруари 2023 година | Центарот за граѓански комуникации објавува повик за истражувачки стории во рамките на проектот „Заштита од корупција“ што се спроведува со финансиска поддршка од Амбасадата на Кралството Холандија во Република Северна Македонија.

Во рамките на овој повик 8 (осум) новинари од локални медиуми од општините Битола, Кичево, Куманово, Неготино, Струмица, Тетово, Чаир и Штип ќе бидат избрани да работат на истражувачки стории кои треба да бидат насочени кон  прашањата поврзани со транспарентноста, отчетноста и интегритетот на локалните власти, како и на проблемите предизвикани од корупцијата. Областите за истражување може да бидат - јавните набавки, доделувањето на градежни дозволи, продажбата на градежно земјиште, користењето на спортските објекти, доделувањето средства од буџетот на општините, работењето на локалните јавни претпријатија итн.

Преку поддршката на истражувачките стории ќе се даде придонес кон остварувањето на целта на проектот „Заштита од корупција“, а тоа е намалување на корупцијата и злоупотребите на јавните средства на локалната самоуправа преку зголемување на транспарентноста, отчетноста и интегритет на локалните институции и имплементација на мерките предвидени во Националната стратегија за превенција на корупцијата и судирот на интереси 2021-2025 година.

Заинтересираните новинари треба да развијат и разработат предлог за истражувачка сторија во дадената Апликација за истражувачка сторија, што  може да се симне ТУКА.  Во прилог на Апликација за истражувачка сторија треба да се достави и куса биографија на новинарот.

Кандидатите можат да се пријават со повеќе предлози за истражувачки стории, но на еден кандидат може да му биде прифатен само еден предлог.

Право на пријавување на конкурсот имаат сите новинари од локалните медиуми во општините Битола, Кичево, Куманово, Неготино, Струмица, Тетово,Чаир и Штип без разлика дали се вработени во медиумот.

Осумте најдобри предлози за истражувачки стории ќе бидат наградени со бруто износ од по 30.800 денари.

Рокот за спроведување на истражувањето и за објавување на истражувачката сторија изнесува најмногу 2 месеци од изборот на најдобрите предлози.

Од кандидатот се очекува посветеност на истражувањето и остварување на сите обврски поврзани со истражувањето како што се: придржување до новинарските етички и професионални стандарди,  одржување на постојана комуникација со претставници на ЦГК и објавување на сторијата во локален медиум (во којшто апликантот работи или со којшто соработува).

Новиот краен рок за доставување на апликациите е 5.3.2023 година.

Апликациите треба да се достават на следната адреса: Оваа е-пошта е заштитена од spambots, треба да вклучите JavaScript за да ја видите со напомена: Повик за истражувачки стории во рамки на проектот Заштита од корупција

Проектот „Заштита од корупција“се спроведува со финансиска поддршка од Амабасадата на Кралството Холандија во Република Северна Македонија.

АПЛИКАЦИЈА