ПОЛИТИКА НА ПРИВАТНОСТ

Веб страницата www.ccc.org.mk користи колачиња за да го подобри вашето искуство на веб страницата. Колачиња (“cookies”) се мали текстуални фајлови кои се снимаат на вашиот компјутер или мобилен уред и кои се користат за прибирање информации преку кои се овозможува препознавање на вашиот компјутер при вашата следна посета на нашата страница, со што се овозможува побрз пристап. Преку колачињата не се прибираат лични податоци. Сите информации добиени преку нив на ниту еден начин нема да ja загрозат вашата приватност.

При посетата на www.ccc.org.mk нашата веб страница може да евидентира информации како името на пребарувачот на интернет, типот на компјутерот, како и технички информации за конекцијата што ја користи корисникот при посетата на веб страната, како што се оперативен систем и давателот на интернет-услугата, IP (интернет протокол) адреси кои се доделуваат од страна на давателот на интернет-услугата и се различни за секој корисник и слични информации.

Со посета на нашата веб страница вие се согласувате со Политиката за приватност како и со евентуалните измени на истата која може повремено да се менува, без претходно известување. Прикажи помалку
Center for Civil Communications - Заштита од корупција (2021-2024)
Печати
PDF

Заштита од корупција (2021-2024)

on .

Проектот вклучува активности за намалување на корупцијата и злоупотребата на јавните средства на локалните самоуправи преку зголемување на транспарентноста, отчетноста и интегритетот на локалните институции и спроведување на мерките предвидени во Националната стратегија за превенција на корупцијата и судир на интереси 2021-2025. Проектот се спроведува со финансиска поддршка од Кралството на Холандија.

Планирани резултати од проектот:

  1. Зајакнување на локалните НВО преку тренинзи, менторство, финансиска поддршка и вмрежување за спроведување на активности кои имаат за цел намалување на корупцијата и зголемување на транспарентноста, отчетноста и интегритетот во локалните институции;
  2. Намалување на корупцијата и зголемување на отчетноста во трошењето на јавните пари преку мониторинг на постоечките практики во јавните набавки, детектирање на генераторите на корупција во фазите на набавките и имплементација на релевантни мерки за унапредување;
  3. Овозможување на јавно-приватен дијалог помеѓу локалните власти и малите и средните претпријатија во процесот на креирање политики со цел градење на доверба и зголемување на развојот на локалната економија;
  4. Подобрување на финансискиот менаџмент во локалните институции преку подобрена и редовна комуникација со граѓаните и бизнис заедницата и подобрување на внатрешната регулатива и процедури;
  5. Зголемување на јавниот притисок за поголема транспарентност, отчетност, и интегритет во локалните институции преку воспоставување на платформа на локални медиуми на кои им се овозможени непоходните ресурси и знаење и
  6. Подобрување на квалитетот на испорака на услугите на локално ниво преку зголемување на интегритетот и контролните механизми на локалните институции.