ПОЛИТИКА НА ПРИВАТНОСТ

Веб страницата www.ccc.org.mk користи колачиња за да го подобри вашето искуство на веб страницата. Колачиња (“cookies”) се мали текстуални фајлови кои се снимаат на вашиот компјутер или мобилен уред и кои се користат за прибирање информации преку кои се овозможува препознавање на вашиот компјутер при вашата следна посета на нашата страница, со што се овозможува побрз пристап. Преку колачињата не се прибираат лични податоци. Сите информации добиени преку нив на ниту еден начин нема да ja загрозат вашата приватност.

При посетата на www.ccc.org.mk нашата веб страница може да евидентира информации како името на пребарувачот на интернет, типот на компјутерот, како и технички информации за конекцијата што ја користи корисникот при посетата на веб страната, како што се оперативен систем и давателот на интернет-услугата, IP (интернет протокол) адреси кои се доделуваат од страна на давателот на интернет-услугата и се различни за секој корисник и слични информации.

Со посета на нашата веб страница вие се согласувате со Политиката за приватност како и со евентуалните измени на истата која може повремено да се менува, без претходно известување. Прикажи помалку
Center for Civil Communications - Index of active transparency 2017
Print
PDF

Index of active transparency 2017

on .

The general degree of active transparency in Macedonia in 2017 is considered to be low. The percentage of fulfillment of obligations for active publication of information in all 97 participating institutions was 42.5% (out of 100%). The degree of active transparency in 2017 has decreased compared to 2016 (when the average was 45%).

According to the ranking of active transparency, the most institutions, 35% fall into the group of 'average' active transparency, and the least, 3%, fall into the top group, the one having 'very good' active transparency.

Municipalities generally perform much better than the ministries and the Government according to their active transparency. Municipalities rank in the first 7 places of the list and the best ministry is located at the 8th place. All three institutions in the top group, the one having 'very good' active transparency, are municipalities. However, ministries have significantly improved in 2017 compared to the municipalities.

In terms of individual areas of active transparency - the institutions publish most information on access to information, and least on budgetary and financial transparency.

In terms of regions, according to average results, the best standing region is the Pelagonia region, and the worst- the Polog region.

The Index of active transparency 2017 can be downloaded here.