ПОЛИТИКА НА ПРИВАТНОСТ

Веб страницата www.ccc.org.mk користи колачиња за да го подобри вашето искуство на веб страницата. Колачиња (“cookies”) се мали текстуални фајлови кои се снимаат на вашиот компјутер или мобилен уред и кои се користат за прибирање информации преку кои се овозможува препознавање на вашиот компјутер при вашата следна посета на нашата страница, со што се овозможува побрз пристап. Преку колачињата не се прибираат лични податоци. Сите информации добиени преку нив на ниту еден начин нема да ja загрозат вашата приватност.

При посетата на www.ccc.org.mk нашата веб страница може да евидентира информации како името на пребарувачот на интернет, типот на компјутерот, како и технички информации за конекцијата што ја користи корисникот при посетата на веб страната, како што се оперативен систем и давателот на интернет-услугата, IP (интернет протокол) адреси кои се доделуваат од страна на давателот на интернет-услугата и се различни за секој корисник и слични информации.

Со посета на нашата веб страница вие се согласувате со Политиката за приватност како и со евентуалните измени на истата која може повремено да се менува, без претходно известување. Прикажи помалку

Warning: session_start(): Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /var/www/html/index.php:102) in /var/www/html/libraries/joomla/session/session.php on line 423

Warning: session_start(): Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /var/www/html/index.php:102) in /var/www/html/libraries/joomla/session/session.php on line 423

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /var/www/html/index.php:102) in /var/www/html/libraries/joomla/session/session.php on line 426
Center for Civil Communications - Истражување за примената на правото за слободен пристап до информациите од јавен карактер од страна на новинарите
Печати
PDF

Истражување за примената на правото за слободен пристап до информациите од јавен карактер од страна на новинарите

on .

Истражување за примената на правото за слободен пристап до информации од јавен карактер од страна на новинарите

Со цел да се добие јасна слика за сегашната примена на правото на слободен пристап до информациите од јавен карактер од страна на новинарите, изработено е ова длабинско истражување, кое опфаќа анкета со новинари, тестирање на институциите како одговараат на новинарските барања за информации и компаративен приказ на законските рокови за добивање одговор во Република Македонија и во другите европски земји, како и во Европската Унија. Истражувањето ни дава валиден приказ на актуелните состојби и претставува добра појдовна основа за ефикасно спроведување на натамошни активности во насока на поголема примена на Законот за слободен пристап до информациите од јавен карактер од страна на новинарите, што понатаму ќе влијае врз подобрување на квалитетот на информирањето.

Оваа анализа е дел од активностите предвидени со проектот „Пристапот до информации – извор за поквалитетно информирање“, финансиран од Европскиот инструмент за демократија и човекови права (ЕИДХР), кој Центарот за граѓански комуникации го спроведува во соработка со Access Info Europe од Шпанија и со Балканската истражувачка мрежа на новинари – БИРН Македонија. Целта на проектот е да се искористат позитивните искуства на старите и на новите членки на ЕУ во насока на едукацијата на македонските новинари како да го користат пристапот до информациите од јавен карактер во дневното новинарство, како да бараат информации не само во Македонија, туку и во другите земји во светот кои ја имаат оваа регулатива, како и во европските институции. Во рамките на проектот, посебен акцент ќе биде ставен и врз примената на слободниот пристап до информации во истражувачкото новинарство, за што ќе биде искористено големото искуство на новинарите во Бугарија, кои преку овој инструмент обелоденија низа корупциски скандали во земјата, меѓу другите и за злоупотребата на парите од европските фондови.