ПОЛИТИКА НА ПРИВАТНОСТ

Веб страницата www.ccc.org.mk користи колачиња за да го подобри вашето искуство на веб страницата. Колачиња (“cookies”) се мали текстуални фајлови кои се снимаат на вашиот компјутер или мобилен уред и кои се користат за прибирање информации преку кои се овозможува препознавање на вашиот компјутер при вашата следна посета на нашата страница, со што се овозможува побрз пристап. Преку колачињата не се прибираат лични податоци. Сите информации добиени преку нив на ниту еден начин нема да ja загрозат вашата приватност.

При посетата на www.ccc.org.mk нашата веб страница може да евидентира информации како името на пребарувачот на интернет, типот на компјутерот, како и технички информации за конекцијата што ја користи корисникот при посетата на веб страната, како што се оперативен систем и давателот на интернет-услугата, IP (интернет протокол) адреси кои се доделуваат од страна на давателот на интернет-услугата и се различни за секој корисник и слични информации.

Со посета на нашата веб страница вие се согласувате со Политиката за приватност како и со евентуалните измени на истата која може повремено да се менува, без претходно известување. Прикажи помалку
Center for Civil Communications - Засилување на улогата на медиумите во борбата против корупцијата (2008-2009)
Печати
PDF

Засилување на улогата на медиумите во борбата против корупцијата (2008-2009)

on .

Проектот ги унапредува новинарските стандарди за истражување и известување за корупцијата и го засилува капацитетот на медиумите за остварување на нивната општествена улога во борбата против корупцијата. Појдовна основа претставуваше длабочинската анализа за начинот на кој македонските медиуми известуваат за коруцијата и за детектирање на главните слабости во тоа известување.

Врз таа основа се извлекоа препораки за унапредување на новинарските стандарди, чие спроведување се обезбеди преку тренинг на 12 истражувачки новинари од водечките медиуми во земјава. Со овие активности се помогна во надминување на еден од главните проблеми детектирани во Државната стратегија за намалување на корупцијата – несоодветно покривање на корупцијата од страна на медиумите. Главниот проблем детектиран во истражувањето беше преземен и цитиран во годишниот извештај на американскиот Стејт департмент за состојбата со човековите права во Македонија во делот за медиуми. Проектот е финансиски поддржан од Агенцијата на Соединетите Американски Држави за меѓународен развој, преку проектот за зајакнување на граѓанското општество што го спроведува Институтот за трајни заедници.