Мрежа на истражувачки новинари

 • Даниела Трпчевска
  Медиум: Утрински весник, национален дневен весник; Глобус, неделен весник

  Резиме: Истражувачки новинар, уредник на редакцијата која покрива криминал. Еден од најдобрите новинари истражувачи во земјата и добитник на повеќе награди. Таа е дипломиран новинар, а работи веќе 12 години. Повеќепати учествувала на обуки за новинари во земјата и странство. Во својата секојдневна работа наоѓа начини како да ги усовршува истражувачките техники со кои се стекнала и како да дојде до сигурни независни извори.
 • Весна Коловска

  Медиум: Канал 77, национална радио станиц

  Резиме: Нејзината главна задача е репортер/уредник на дневното издание на вестите кои ги подготвува Канал 77. Досега соработувала на повеќе проекти на тема истражувачко новинарство и известување за корупција, особено на теми поврзани со урбаната градежна мафија и трговијата со луѓе. Како новинар работи 17 години и смета дека треба да се усовршува во сферата на истражување на корупцијата.
 • Дритон Дикена

  Медиум: Факти, дневен весник

  Резиме: Искусен новинар кој работел во повеќе телевизии и весници, но и како дописник. Главно работи во секторот за бизнис и социо-политички теми. Во неговото 8-годишно новинарско искуство покривал и истражувачки теми, но смета дека треба да се усовршува во полето на техники на собирање податоци. Дипломиран правник кој учествувал на повеќе новинарски обуки.
 • Срѓан Стојанчов

  Медиум: Радио слободна Европа, национална радио станица

  Резиме: Тој има кратко искуство, но ветува плодна новинарска кариера. До скоро новинар во дневен весник, а од сега радио новинар кој главно е посветен на политичкиот и бизнис секторот. Студира на Електротехнички факултет, а има диплома од Едногодишната школа за новинари на МИМ. Сака да научи повеќе за техниките во истражувачкото новинарство, особено во делот на приватизацијата и злоупотребата на правата на работниците.
 • Натали Н.Сотировска (1967-2012)

  Медиум: Дневник, дневен весник

  Резиме: Еден од водечките новинари во земјата кој покрива судство и внатрешна политика. Во поголемиот дел од својата 13 годишна работа како новинар работи во највлијателниот дневен весник во земјата. Таа е дипломиран новинар.
 • Даниела Саздова
  Медиум: Канал 21, локална телевизија; Лисица, он-лајн медиум

  Резиме: Работи како новинар осум години во локална телевизија во Велес, а пишува и за информативен веб портал.

   

  Дипломец на едногодишната школа за новинарство (ЕШН) на МИМ. Учествувала на обуки за новинари во земјата и странство во организација на BBC и IREX PRO MEDIA