Печати
PDF

Дефинирање мерки за намалување на корупцијата во јавните набавки

Домашни експерти и претставници на надлежните институции и бизнис секторот дискутираа за потребните мерки што треба да се преземат за намалување на корупцијата во јавните набавки. Работилницата се одржа на 3 мај оваа година во НВО Инфоцентарот во организација на Центарот за граѓански комуникации од Скопје. Ова е прва од планираните шест работилници што се дел од проектот за предлагање мерки за намалување на корупцијата во Македонија.

Печати
PDF

ЦГК предлага серија мерки за стеснување на просторот за корупција во јавните набавки

Преку серија активности што се спроведуваа во периодот од 2005 до 2007 година, ЦГК дефинираше низа мерки што треба да се преземат за стеснување на просторот за корупција во јавните набавки во РМ. Мерките се доставени до сите релевантни институции во земјава од кои се очекува да ги земат предвид во насока на генералните заложби за намалување на корупцијата во РМ. Освен за јавните набавки, ЦГК во следниот период ќе предложи мерки за намалување на корупција уште во неколку други најранливи области.